Innen olvastok ti

zászlók szerint

momentán

who's online

Címkék

3 nf ho (4) adatbázis (3) ajánló (3) állatorvosok hősi emlékműve (1) átirányítás (1) bajorország (1) baranya megye (2) békés megye (1) blog (1) borsod (1) borsod abaúj zemplén megye (8) bréking nyúz (8) budapest (42) budapesti turista egyesület (1) budapest (1) csongrád megye (8) délvidék (8) doberdo (4) drc (9) előadás (5) elpusztult emlékmű (2) elte (2) erdély (9) evangélikus (1) evezős egyletek (2) ezredtörténet (1) fejér megye (2) felhívás (1) felvidék (1) filmajánló (1) fotó (1) gimnázium (1) gyalogezred (2) gyóni géza (2) győr moson sopron megye (6) hadifogolytábor (2) hadifogság (1) hadtörténelmi délutánok (1) hadtörténet (10) hadtörténeti intézet és múzeum (1) hertymorty (2) heves megye (4) hősök napja (1) huszár (1) hv 10 gye (1) hv 14 gye (2) hv 17 gye (33) hv 18 gye (1) hv 2 he (1) hv 3 he (4) hv 5 gye (4) isonzó (3) isonzo völgye (3) jász nagykun szolnok megye (9) katonai orvoslás (1) katonai repülők (1) katonai szleng (1) katonai temető (11) késmárk (1) kiállítás (1) kitekintés (3) komárom esztergom megye (3) konferencia (3) könyv (3) könyvajánló (1) kuk 19 gye (1) kuk 26 gye (2) kuk 26 tábori vadászzászlóalj (1) kuk 34 gye (1) kuk 44 gye (18) kuk 46 gye (4) kuk 68 gye (1) kuk 69 gye (15) kuk 76 gye (1) kuk vadászcsapatok (2) lebontott emlékmű (1) levéltár (2) magyar (1) Magyar Társadalomtudományok Digitális Archívuma (1) máv (1) MTDA (1) nagybörzsöny (1) napló (1) németország (1) nógrád megye (2) olasz (2) olaszország (2) olvashatatlan felirat (2) omm (4) orosz (3) orvosok hősi emlékműve (1) pályázat (1) pest megye (7) przemysl (3) rokonok (3) román (1) szabolcs szatmár bereg megye (4) szeged (1) szerb (4) szlovákia (2) szlovénia (1) szolgálati közlemény (3) tolna megye (32) ujkoztemeto (1) ukrán (1) uzsoki hágó (1) vas megye (2) vendégposzt (17) veszprém megye (4) videkfejlesztesi miniszterium (1) videó (1) visszaemlékezések (1) vízművek hősi emlékműve (1) zenta (1) zsidó temető (1) Címkefelhő

Nem felejtjük!

Az első Nagy Háború nem csak a csatatereken hagyott maradandó nyomot, hanem odahaza a falvakban és városokban is. A háború áldozatainak emlékére fájdalommal vegyes büszkeséggel állított emlékműveket a hálás utókor. Így történt ez a résztvevő országok mindegyikében - Magyarországon is. Ezekről az emlékművekről és magáról az emlékezésről szól ez a blog. *** emilke nekünk:*** nemfelejtjuk(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Kommentek

  • Paul Lorinczi: A nagyapám a nyugati csoport tagja. A háború alatt halt meg. A halottak neve? Vagy csak ki szolgál... (2021.09.15. 00:52) 5200 Törökszentmiklós
  • tiboru: @Fatma Özdemir: Szia! Milyen családnevek voltak a családfádon? Csak mert én mostanában kutatom ... (2020.12.29. 17:37) Végvár
  • lac+: 2019 júliusában voltunk a kápolnában kirándulócsoporttal, az idegenvezető nemzeti szalagot helyeze... (2019.07.22. 20:16) Visintini: Magyar Kápolna
  • Fatma Özdemir: Török orszagba lakok 23 szeneden Mersinde egy varoş. . Temeşvari vagyok.Az en csaladom Vegvaron l... (2018.02.08. 20:09) Végvár
  • Mahoberberis thunbergii: 2014-ben a település első világháborús hősi halottjairól egy könyv is megjelent, ami korlátozott s... (2018.01.11. 23:27) 2083 Solymár
  • Utolsó 20

5300 Karcag - Vendégposzt

2008.09.22. 09:00 | hphp | 6 komment

Címkék: vendégposzt jász nagykun szolnok megye


Kedves blogolvasók, blogírók, blogbarátaink! Újabb vendégposztos örvendeztetett meg bennünket egy nagyon részletes és érdekfeszítő beszámolóval Karcag helyőrségből. hphp, aki már régi olvasónknak számít a másik blogon, és maga is kiváló írásokat publikál ezen a blogon (egyébiránt pedig drc jóbarátja), nekiszaladt a nagy témának. Ez asztán tényleg hoppa-hoppa!

 

Az I. világháború emlékezete Karcagon

A nemrégiben megjelent várostörténeti írás szerint a karcagi hősi emlékmű csak jóval a világháború befejezése után készült el - a szándék persze megvolt rá korábban is, csak a szükséges pénz nem. Az első emléktáblát csak 1926-ban avatták fel az Ipartestület elesett tagjainak emlékére az Iparos Otthon előcsarnokában. Központi emlékhely híján néhány évig itt tartotta a város is a hivatalos megemlékezéseket.

Aztán majdnem tíz évet kellett várni, hogy karcagi Levente Egyesület 1934. december 6-án, a Hősök Ligetében (a mai Erzsébet liget mellett) önszorgalomból felállítsa a maga tervezte és építette egyszerű kis emlékhelyet. Kőoszlop felirata: A hősök halhatatlan emlékének - a karcagi Levente Egyesület. A talapzaton a tervező neve is olvasható volt valamikor, mára csak ennyi látszik belőle: Tervezte: ... ráth M.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A leventék állította emlékmű a Hősök Ligetében


Fél évvel később -  1935. május 26.-án, a Hősök Napján - szintén az ő munkájuk segítségével készült el a református templom bejáratánál felállított Országzászló is. Egészen 1938-ig e két hely valamelyikénél gyűltek össze az emlékezők (valószínűleg elsősorban az Országzászlónál, mert a Hősök Ligete ma sincs közel a városközponthoz, abban az időben meg még a szélétől is messze eshetett).

 

 Az újraállított országzászló a református templom előterében


Az Országzászló a II. világháború után a rendszer áldozata lett, csak 1996-ban állították fel újra, a régi helyén és formájában. A Hősök Ligetében álló kis levente-emlékmű viszont olyan jelentéktelen és eldugott helyen volt, hogy csodával határos módon átvészelte a szocializmust. Újabban rendbentartják, de az is igaz, hogy nehezen találni ma olyan városlakót Karcagon, aki ismeri annak a régesrégi kőrakásnak az eredetét, ha tudja egyáltalán, hogy hol áll.

A Hősi Emlékműre csak 1937-ben gyűlik össze elég pénz (51 ezer pengő), Gáldi Gyula kétalakos szobrát 1938. október 23-án adják át (a kőtalapzat Gabay László budapesti kőfaragó munkája). Az emlékmű a Kossuth tér központjában, a Városháza előtti parkban áll. Valamikor a rendszerváltás után egy kis szökőkutat is építettek az emlékmű hátsó részéhez, de hosszú évekig nem volt pénz rá, hogy tényleg szökjön is a kút, úgyhogy csak az üres márványvályú csúfoskodott magában, szerencsére a kőtalapzat jótékony takarásában. Az utóbbi időben aztán megindult a víz, mint ahogy az képeken látszik is.

  

A karcagi Hősi Emlékmű


A kőtalapzat felirata idézet a Szózatból: "Az nem lehet, hogy annyi szív hiába onta vért", 1914 - 1918. A majd' húsz évet késett, de annál monumentálisabb szoborkompozíció egy zászlót tartó gyalogos katonát és egy lovas huszárt ábrázol, ez utóbbi a híres jászkun huszárezredre is emlékeztet.

   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A lovasszobor közelebbről


Kétoldalt az egész talapzatot beborító kőtáblákon az elesettek nevei olvashatók, a közszájon forgó legenda szerint 555 hősi halotté. Török Vince református lelkész 1920 körüli összesítése szerint valóban ennyi a karcagi áldozatok száma. Csapatnem szerint részletesebben: a 68. gyalogezredhez tartozott 201 fő, a 29. népfelkelő honvéd gyalogezredhez 202 fő, huszár volt 25 fő, tüzér vagy műszaki alakulatnál szolgált 21 fő, más ezredekhez tartozott 106 fő. Az emlékművön viszont összesen 682 név olvasható (ha jól számoltam) - a többlet valószínűleg abból adódik, hogy felvésték a harctéri sebesülés miatt később elhunytak neveit is. A később beszúrt nevek arról árulkodnak, hogy a névsor még utólag is pontosításra szorult.

  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az áldozatok nevei az emlékmű két oldalán


Ha átsétálunk a tér nyugati végében álló református templomhoz, a bejárat mellett megtaláljuk a jászkun huszárezred karcagi katonáinak külön emléktábláját, melyet egy hónappal a Hősi Emlékmű előtt avattak fel. Az ezred története 1745-re, a Redemptio idejére nyúlik vissza: a Hármaskerület (a Jászság, a Kis- és Nagykunság) önmegváltásáért cserébe Mária Terézia ezer lovas katonát kért a Jászkunságtól. Konkrétan a jász-kun 13. huszárezred kicsit később, 1859-ben alakult, amikor a francia-piemonti szövetség elleni háború előtt a hadvezetés elrendelte a már meglévő huszárezredek számának növelését.

 

A jászkun 13. huszárezred emléktáblája a református templom falán


Karcag több temetőjében találunk I. világháborús sírokat, jellegzetes, egyforma sírkövekkel. A Vöröskereszt 1915 elejétől 1916 áprilisáig működtett kórházakat a város több épületében is, ahol a frontról ideszállított magyar és más nemzetiségű katonákat ápolták. Az itt meghaltak sírjainak egy része - szám szerint 29 - az Északi temetőben van:

 

 

  

 

 

 

 

  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. világháborús katonasírok az Északi temetőben


Végülis eddig nem sikerült egyértelműen kiderítenem, hogy mi az egyforma sírkövek eredete, de annyi biztosnak látszik, hogy ha állami rendeletre készültek is, a kivitelezés minden településen egyedi. Az is biztos, hogy nem csak a háborúban elhunytak, hanem a hadirokkantak is megkapták - Karcagon legalábbis így történt. Anyai dédapám a fronton légnyomást kapott, így végülis élve hazajutott a háborúból, de soha nem épült fel teljesen. 1934-ben, alig 43 évesen távozott az élők sorából, sírján ugyanaz a sírkő van, mint a világháborúban elesettekén.

  

Dédapám fiatalkori képe és sírköve


Ahogy a képen is látszik kicsit, dédapám nyughelyét mára teljesen elborította a borostyán - ezt csak azért írom, mert ezzel kapcsolatban találtam egy érdekességet. A hódmezővásárhelyi Reggeli Újság 1927. évfolyamának június 1.-i számában megjelent egy hír, miszerint a MANSz [Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége] központi választmánya mozgalmat indít, hogy az ország összes temetőinek valamennyi hősi sírját borostyánnal ültessék be. Nem tudom, lett-e a mozgalomból végül valami, de mivel a MANSz annak idején állítólag majd' egymilliós tagsággal és ötszáz tagszervezettel rendelkezett, a felhívásnak biztosan volt eredménye. Szóval, ha világháborús hősök sírján borostyánt találunk, az könnyen lehet, hogy már legalább 80 éves.

 


A végére még egy kis olvasnivaló: 

De Sgardelli Caesar 
A magyar királyi budapesti 29. honvéd gyalogezred és a magyar királyi 29. népfölkelő gyalogezred hadtörténeti emlékkönyve. - Bp., 1936.

Dernyei Szlavnich György
A jász-kun 13. huszárezred története, 1859-1918. - Bp., 1941.

Udovecz György
Königgrätztól Litomelig: A császári és királyi 68-as jászkun és a magyar királyi 10. Bethlen Gábor gyalogezred története. - Puedlo, 2007.

Elek György
Várostörténet ötvenkét tételben : Karcag város története 1506-1950 között. - Karcag: Karcagi Ny., 2008.

A karcagi I. világháborús áldozatok névsora a hősi emlékmű alapján:

Abonyi Imre, Abonyi János, Andy Antal, Antal Ferenc, Antal István, Antal János, Antal János, Antali László, Aranyosi István, Ábrahám Lőrinc, Ács András, Ács István, Ádám János, Ádor Sándor

Bachmer Imre, Bachmer József, Bagi Imre, Balajti Antal, Balajti József, Balla István, K. Balogh Ferenc, Balogh Imre, Balogh Imre, Balogh Imre, G. Balogh Imre, Balogh István, Balogh István, Balogh István, Balogh László, Balogh Sándor, Baranyi Béni, Baráth Imre, Baráth Miklós, Bartha András, Bartha Imre, Bartha Imre, Bartha Lajos, Bartha Lőrinc, Bartha Péter, Bartha Péter, Bartha Sándor, Basa Imre, Basa János, Bazsó László, Bácskai György, Bárándi Gyula, Bene Ferenc, Bene István, Benesóczki János, Berczi Imre, Berta Márton, Béres András, Béres István, Bézi János, Bézi József, Bézi László, Bézi Mihály, Bihari András, Bihari József, Birizló János, Birkás János, Biró István, Bivalicz Mihály, Bodnár Béni, Bodnár György, Bodnár Imre, Bodnár János, Bodnár József, Bodnár Mihály, Bodnár Péter, Bódi Imre, Boldizsár Andor, Boldizsár Gáspár, Boros István, Boros János, Boros Jenő, Borsos Imre, Boruzs Imre, Boruzs Lajos, Dr. Breckner Frigyes

Czina László, Czinege Balázs, Czinege Elek, Czinege Mátyás, Csenda István, Csenda Sándor, Csikos János, Csizi János, Csizmás Ignác, csokai Imre, Csokai László, Csokai László, Csombordi Gergely, Csordás Herczog András, Csordás Gáspár, Csurella József, Csurka János

Daruka László, Debreczeni János, Demjén Sándor, Derda István, Devecseri József, Décsei Ferenc, Décsei Lőrinc, Dézsi István, Dobrai Lajos, Dobrai Pál, Dományi István, Duka László, Dusa Bálint, Dusa Lajos, Dusa Péter, Décsei József, Dusza Imre

Ecsedi Péter, Elek Imre, Elek János, Enyedi János, Eperjesi Imre, Eperjesi János, Erdei Elek, Erdei Lajos, Erdélyi László, Eszenyi Zoltán

Farkas András, Farkas György, Farkas István, Farkas János, Farkas József, Farkas Lajos, Fazekas Ferenc, Fazekas Imre, Fazekas János, Fehér János, Fehér János, Fehér László, Feke András, Feke Imre, Fekete Mihály, Fekete Sándor, H. Ferenczi István, Ferenczi Mihály, Ferenczi Mihály, Fisch Mózes Áron, Fischer Péter, Fodor Elek, Fodor Imre, Fodor Lajos, Fodor Lőrinc, K. Fodor Sándor, Fogel Antal, Forgács Lajos, Forján Sándor, Főző Imre, Friedmann Bernát, Fülöp János

Gál Sándor, Gellért István, Gyökeres István, Gyöngyösi József, Gyöngyösi Sándor, Györffy Imre, Györfi János, Györfi János, Györfi Péter, Györfi Sándor, György Lajos, Győri Gáspár

Hajdu Imre, Hajdu István, K. Hajdu István, K. Hajdu János, K. Hajdu Sándor, Hajdu József, Halász István, Halász Lajos, Halász László, Halter Ferenc, Hamar Imre, Hamar Imre, Hamar József, Hamar József, Hamar János, Hamar Lőrinc, Hamar Pál, Hangyási János, Hangyási Lőrinc, Hangyási Mihály, Hartyányi Imre, Hartyányi János, Hartyányi Sándor, Háló Imre, Háló István, Háló János, Hegyeli Imre, Heredi Antal, Hérmán András, Hérmán Imre, Hipi András, Horváth Ferenc, Horváth Gyula, Horváth Lőrinc, Hulin András, Hegedűs András

Ilkovics József, Iványi János, Javny Márton, Jónás Lajos, Józsa Imre, Józsa Mihály, Józsa Mihály, Juhász Sándor, Juhász Sándor, Juhász Sándor, Juhász Pál, Juriga Mihály

Kabai Mihály, Kacsándi Ferenc, Kacsándi Imre, Kapitány András, Kapitány János, Kapocsi Imre, Karacs Pál, Karádi Mihály, Karászi Imre, Karsa Sándor, Karsai János, Karsai László, Karsai László, Katona Ferenc, Katona Zsigmond, Kádár Mihály, Kállai Imre, Kálmán András, Kálmán András, Kálmán Ferenc, Kálmán Gergely, Kálmán János, Kálmán Mihály, Kálmán Sándor, Kálmán Sándor, Kántor Ferenc, Kántor István, Kátai Imre, Kátai Sándor, Kele István, Kele Mihály, Király István, Király Kálmán, Kirják Antal, Kirják Elek, Kirják István, Kirják Lőrinc, Kiss Ferenc, Kiss Ferenc, Gy. Kiss Ferenc, Kiss Imre, Kiss Imre, Kiss Imre, Kiss Imre, B. Kiss Imre, P. Kiss Imre, P. Kiss Imre, V. Kiss Imre, Kiss G. István, Kiss P. István, Kiss László, Kiss Pál István, L. Kiss Péter, Kiss Sándor, Kiss Sándor, L. Kiss Sándor, Kocsis András, Kocsis Bálint, Kocsis Imre, Kocsis Imre, Kocsis István, Kocsis István, Kocsis János, Kocsis József, Kocsis Mihály, Kocsis Péter, Kohári Imre, Kolostyák József, Kolozsi Márton, Koncsek János, Koós András, Kopka József, Koppermann Gusztáv, Kovács András, Kovács Ferenc, Kovács Ferenc, Kovács Imre, Kovács Imre, B. Kovács Imre, I. Kovács Imre, R. Kovács Imre, Kovács István, Kovács István, B. Kovács István, Kovács János, Kovács János, B. Kovács János, Sz. Kovács János, Kovács József, Kovács József, Kovács József, Kovács József, Cs. Kovács József, S. Kovács Lajos, Kovács László, S. Kovács László, Kovács Lőrinc, B. Kovács Lőrinc, Kovács Mihály, I. Kovács Mihály, I. Kovács Mihály, B. Kovács Mihály, Kovács Péter, Kovács Sándor, Kovács Sándor, Kovács Sándor, B. Kovács Sándor, Kozma József, Kóródi Sándor, Krausz Mihály, Kronovett Szikszai Lajos, Kun Imre, Cz. Kun Imre, Kun László, Kun Mihály, Kun Péter, Kun Sándor, Koós János

Laboncz András, Laboncz Sándor, Ladányi Bálint, Lakatos Ferenc, Lakatos Lőrinc, Láposi István, Láposi József, Láposi Lőrinc, Láposi Lőrinc, László Dániel, László Lajos, Lengyel János, Lévai Vitus János, Lukács István, Lukács János, Lakatos József

D. Magyar István, Magyar János, Magyar József, Magyar László, Martin Sándor, Maruzsák Pál, Materny Károly, Mándoki János, Mándoki László, Márki Imre, Márki Imre, Márki Lajos, Márki László, Márki Lőrinc, Márkus István, Márkus István, Márkus Lőrinc, Márton Sándor, Mátyus Imre, Mátyus János, Mátyus Sándor, Medgyesi István, Mészáros Ferenc, Mészáros István, Mészáros István, Mészáros István, Mészáros Péter, Miklósi József, Molnár Ferenc, Molnár József, Molnár Mihály, Monori István, Monori István, Mozsonyi László, Mravecz Tarjányi Mihály, Mucsi István, Münich István, Medgyesi Imre

Cs. Nagy László, Nagy József, Nadolai József, Cs. Nagy Bálint, Nagy Ferenc, Cs. Nagy Ferenc, Nagy György, Á. Nagy Imre, Cs. Nagy Imre, G. Nagy Imre, H. Nagy Imre, K. Nagy Imre, Nagy István, Nagy István, Nagy István, Nagy István, Cs. Nagy István, Iványi Nagy István, K. Nagy István, L. Nagy István, O. Nagy István, K. Nagy János, H. Nagy József, Orvos Nagy József, Cs. Nagy Lőrinc, Nagy Márton, Nagy Mihály, Nagy Mihály, Orvos Nagy Mihály, V. Nagy Mihály, V. Nagy Mihály, Cs. Nagy Sándor, Sz. Nagy Sándor, V. Nagy Sándor, Nagy Péter, Németh István, Németh Kálmán, Németh Mátyás, Nuszbaum Manó
Nyiri Imre, Nyitrai Károly, Nemes István

Olajos István, Olajos Mihály, Oláh Sándor, Ollé Antal, Orbán Imre, Orbázi László, Ordas József, Ordos István, Oros Illés, Oros István, Oros Sándor, Oroszi Imre

Ökrös Imre, Ökrös Imre, Ökrös István, Ökrös János, Örsi András, Örsi Péter, Őrlős László

Palásti Lajos, Pallagi Ferenc, Pallagi János, Pallagi Sándor, Palotai Albert, Papp Imre, Papp István, Papp Mihály, Papp József, Papp József, Papp Károly, Papp Sándor, Paskuj Imre, Pádár Imre, Pálfi Imre, Pálfi János, Pánti István, Pászti István, Pető Ferenc, Pető Mihály, Pfendler József, Pohl Vendel, Pongrácz Pál, Prell Rudolf, Pásztor Adolf

Rimaszombati Sándor, Rab István, Rab Mihály, Raskó András, Rauschenberger József, Rácz Benjámin, Rácz József, Rácz József, Rácz Mihály, Rákóczi János, Rápolti Mihály, Rápolti Péter, Rimaszombati János, Rimaszombati József, Rimaszombati László

Sajtos József, Sütő Péter, Sarkadi Ferenc, Sarkadi József, Sarkadi Nagy Sándor, Sas Albert
Sánta László, Sánta László, Sánta Mihály, Sánta Pál, Sebők Ferenc, Sere József, Seres Gyula, Seres Imre, Seres János, Seres János, Seres József, Seres Péter, Serfőző József, Silye Péter, Simon Imre, Simon Imre, Simon László, Simon Mihály, Sipos István, Sipos Mihály, Sohajda József, R. Soós Ferenc, Soós Imre, Soós István, Soós István, Soós János, Soós Sándor, Sőrés Sándor, Steiner Fülöp, Sütő József, Sütő Lőrinc, Sütő Sándor, Schwacz Izidor

Szabó Ferenc, Szabó Ferenc, Szabó Imre, Szabó Imre, Szabó Imre, Szabó István, Szabó István, Szabó István, Szabó István, N. Szabó István, V. Szabó István, Szabó János, Szabó János, Szabó József, Szabó József, K. Szabó Kálmán, Szabó László, Szabó László, N. Szabó Mihály, B. Szabó Péter, Szabó Sándor, Szabó Sándor, Szabó Sándor, P. Szabó Sándor, V. Szabó Sándor, Szalmási János, Szalmási Pál, Szalontai Ferenc, Szappanos Mihály, Szarka Elek, Szarka Imre, Szarka Lőrinc, Szecsei Bertalan, Szedi Sándor, Szekeres János, Szele András, Szendrei Imre, Sebők Balázs, Szendrei János, Szendrei János, Szendrei József
Szendrei Mihály, Szentesi András, Szentesi Imre, Szentesi Imre, Szentesi Imre, Szentesi Imre
Szentesi Imre, Szentesi Mihály, Szentesi Mihály, Nagyszentesi Sándor, Székely József, Székely Péter, Szikszai Benyó Gábor, Szilágyi István, Szilágyi János, Szilágyi János, Szilágyi József, Szilágyi László, Szilágyi Sándor, vitéz Szilvási Imre, Szoják Jenő, Szopkó József, Szöllősi Lajos, Sztrelkó József, Szűcs Bálint, Gy. Szűcs Imre, Gy. Szűcs István, Gy. Szűcs János, Gy. Szűcs László, Gy. Szűcs Sándor

Tőkés József, Tarjányi Mihály, Takács Imre, Cs. Takács István, Takács József, Takács Péter, Tallós István, Tapasztó Elek, Tar Gábor, Tarjányi István, Tolnai Sándor, Cs. Tóth Ferenc, Tóth Imre, Tóth Imre, Tóth Imre, D. Tóth Imre, Tóth István, D. Tóth István, H. Tóth János, Illés Tóth János, Tóth D. Alajos, Tóth Lajos, Örsi Tóth Lajos, D. Tóth László, Tóth Sándor, D. Tóth Sándor, H. Tóth Sándor, Törő Sándor, Törő Sándor, Tőke János, Tőkés Gáspár, Tőkés Gergely, Tőkés István, Tőkés Lőrinc, Tőkés Sándor, Trunkó József, Turi Ferenc, Turi Péter, Tyukodi Lajos Péter, Tóth Sándor, Örsi Tóth István

Ujfalusi Ferenc, Ujházi Géza, Ulveczki Imre

Vajó Péter, Vad Sándor, Vadai Imre, Vadász András, Vadász Mihály, Vajó András, Vajó Imre, Vajó Mihály, Való Ferenc, Varga András, Varga Elek, Varga Ferenc, Varga Imre, Varga Mihály, Varga Sándor, Varga Sándor, D. Varga Sándor, Varju József, Varró János, Vákánt István, Vályi Ferenc, Vályi Mátyás, Váradi József, Veres László, Veréb Lajos, Vida András, Vigh Albert, Vigh Bálint, Vincze János, Vincze János, Vincze József, Vincze Sándor, Virág István, Virág Kálmán, Sz. Virág Péter, Vozár István, Weiszbrunn Ferenc

Zilahi Sándor, Zsindely Mátyás

 

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://nemfelejtjuk.blog.hu/api/trackback/id/tr50665984

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mais dicas 2018.02.06. 09:51:49

Bicikli bolt - A kerékpár defektről - Bicikli bolt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2008.09.22. 18:45:30

már nálad is jeleztem, de most, hogy látom: a neveket is leírtad még jobban csodálom azt a melót, amit ebben a bejegyzésbe feccöltél!

riszpekt, riszpekt, riszpekt!!!

a többieknek pedig javaslom figyeljék meg a turul fejtartását. se nem jobbra, se nem balra: egyenesen. hmm...

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.09.22. 20:11:06

igen, hphp-nek nagy köszönet!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.09.22. 22:01:43

Igen, a turul lecsapni keszul...

hphp, kib... oriasi munkat vegeztel, koszonom en is a sajat, valamint az utokor neveben!

hphp 2008.09.23. 09:07:28

köszönöm, de az az igazság, hogy a munka oroszlánrészét Elek György végezte, aki megírta a várostörténetet, én csak kiegészítettem itt-ott, amivel tudtam :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.09.24. 12:52:23

Akkor riszpekt Elek Gyorgynek is

borsod · http://magyarhonved.blogspot.hu/ 2009.01.03. 20:06:02

Szerintem is valószínűbb, hogy az Országzászló volt a helyszín, az én adataim szerint a Karcagon állomásozó m. kir. 6. "Kapisztrán János" honvéd kerékpáros zászlóalj 1937. májusában itt tartotta a Hősök napi díszszemléjét.
süti beállítások módosítása