Innen olvastok ti

zászlók szerint

momentán

who's online

Címkék

3 nf ho (4) adatbázis (3) ajánló (3) állatorvosok hősi emlékműve (1) átirányítás (1) bajorország (1) baranya megye (2) békés megye (1) blog (1) borsod (1) borsod abaúj zemplén megye (8) bréking nyúz (8) budapest (42) budapesti turista egyesület (1) budapest (1) csongrád megye (8) délvidék (8) doberdo (4) drc (9) előadás (5) elpusztult emlékmű (2) elte (2) erdély (9) evangélikus (1) evezős egyletek (2) ezredtörténet (1) fejér megye (2) felhívás (1) felvidék (1) filmajánló (1) fotó (1) gimnázium (1) gyalogezred (2) gyóni géza (2) győr moson sopron megye (6) hadifogolytábor (2) hadifogság (1) hadtörténelmi délutánok (1) hadtörténet (10) hadtörténeti intézet és múzeum (1) hertymorty (2) heves megye (4) hősök napja (1) huszár (1) hv 10 gye (1) hv 14 gye (2) hv 17 gye (33) hv 18 gye (1) hv 2 he (1) hv 3 he (4) hv 5 gye (4) isonzó (3) isonzo völgye (3) jász nagykun szolnok megye (9) katonai orvoslás (1) katonai repülők (1) katonai szleng (1) katonai temető (11) késmárk (1) kiállítás (1) kitekintés (3) komárom esztergom megye (3) konferencia (3) könyv (3) könyvajánló (1) kuk 19 gye (1) kuk 26 gye (2) kuk 26 tábori vadászzászlóalj (1) kuk 34 gye (1) kuk 44 gye (18) kuk 46 gye (4) kuk 68 gye (1) kuk 69 gye (15) kuk 76 gye (1) kuk vadászcsapatok (2) lebontott emlékmű (1) levéltár (2) magyar (1) Magyar Társadalomtudományok Digitális Archívuma (1) máv (1) MTDA (1) nagybörzsöny (1) napló (1) németország (1) nógrád megye (2) olasz (2) olaszország (2) olvashatatlan felirat (2) omm (4) orosz (3) orvosok hősi emlékműve (1) pályázat (1) pest megye (7) przemysl (3) rokonok (3) román (1) szabolcs szatmár bereg megye (4) szeged (1) szerb (4) szlovákia (2) szlovénia (1) szolgálati közlemény (3) tolna megye (32) ujkoztemeto (1) ukrán (1) uzsoki hágó (1) vas megye (2) vendégposzt (17) veszprém megye (4) videkfejlesztesi miniszterium (1) videó (1) visszaemlékezések (1) vízművek hősi emlékműve (1) zenta (1) zsidó temető (1) Címkefelhő

Nem felejtjük!

Az első Nagy Háború nem csak a csatatereken hagyott maradandó nyomot, hanem odahaza a falvakban és városokban is. A háború áldozatainak emlékére fájdalommal vegyes büszkeséggel állított emlékműveket a hálás utókor. Így történt ez a résztvevő országok mindegyikében - Magyarországon is. Ezekről az emlékművekről és magáról az emlékezésről szól ez a blog. *** emilke nekünk:*** nemfelejtjuk(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Kommentek

  • Paul Lorinczi: A nagyapám a nyugati csoport tagja. A háború alatt halt meg. A halottak neve? Vagy csak ki szolgál... (2021.09.15. 00:52) 5200 Törökszentmiklós
  • tiboru: @Fatma Özdemir: Szia! Milyen családnevek voltak a családfádon? Csak mert én mostanában kutatom ... (2020.12.29. 17:37) Végvár
  • lac+: 2019 júliusában voltunk a kápolnában kirándulócsoporttal, az idegenvezető nemzeti szalagot helyeze... (2019.07.22. 20:16) Visintini: Magyar Kápolna
  • Fatma Özdemir: Török orszagba lakok 23 szeneden Mersinde egy varoş. . Temeşvari vagyok.Az en csaladom Vegvaron l... (2018.02.08. 20:09) Végvár
  • Mahoberberis thunbergii: 2014-ben a település első világháborús hősi halottjairól egy könyv is megjelent, ami korlátozott s... (2018.01.11. 23:27) 2083 Solymár
  • Utolsó 20

9512 Ostffyasszonyfa

2008.11.25. 09:00 | Zig Zag | 5 komment

Címkék: olasz orosz szerb ukrán román vas megye katonai temető hadifogolytábor

Az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb első világháborús hadifogolytábora volt a Magyarország területén felépített ostffyasszonyfai tábor. A 8 millió koronás költséggel épült, 50000 fő befogadására alkalmas barakktábor bár nevét a közeli vasútállomás után kapta, területét tekintve Nagysimonyi községhez tartozott.

A táborban működésének négy éve (1915 – 1918) alatt megközelítőleg 150 000 hadifogoly fordult meg. Közülük 10000 soha nem térhetett haza. Ők tábor temetőjében találtak örök nyugalomra

A sírkert mai rendezett arculatát 1931-ben alakították ki. Az örökzöld cserjékkel szegélyezett főút két oldalán, nemzetenként kialakított parcellákban sorakoznak a sírokat jelző, katonai jelvényekkel, azonosító számokkal ellátott egységes beton emlékkövek.

 


A két világháború között a május utolsó vasárnapjára eső hősök napján, illetve halottak napján tartott gyászünnepségen rótta le kegyeletét az emlékező utókor a világháború áldozataira emlékezve. A gyászünnepségeken résztvevő, külföldi országokat képviselő katonai attasék hazájuk himnuszainak hangjai mellett helyezték el a megemlékezés virágait a nemzetük zászlaival fellobogózott parcellák obeliszkjeinél.

A második világháborút követő kényszerű szünet után hagyományokhoz méltó, katonai tiszteletadással kísért ökomenikus gyászszertartáson emlékeznek évről a központi emlékmű körül gyülekezők.

Az egykori fogolytábor helyét ma erdő borítja, emlékét temetője őrzi mementóként.

 

A hadifogolytáboroknak saját pénzük is volt, amelyekkel csak a fogolytáboron belül lehetett fizetni. A pénzek német és magyar nyelven kaptak a magyarországi hadifogolytáborban feliratot - oldalanként külön-külön. Emellett a táborban fogvatartott katonák két legnagyobb országa nyelvén is ellátták az összegre vonatkozó felirattal. Érdekes, hogy táboronként különböző pénzt használtak.

 

A minap egyik földrajzi/természeti és a családban elterjedt szóhasználattal: harci-marci filmeket sugárzó csatornán volt látható egy dokumentumfilm a hadifogolytáborról és a temetőről. Elhatároztuk, amikor csak tehetjük, ellátogatunk oda és saját magunk vesszük szemügyre a dolgokat. Utaztunk vagy 80 kilométert (csak oda) egy nem túl napsütéses ám annál nyírkosabb őszi napon. Emlékszem szombat volt. Megérkeztünk és a temető zárva volt. Mint azt az egyébként nagyon informatív, magyar, angol és olasz nyelven íródott tájékoztató tábla írta, előzetes bejelentkezéssel lehetett volna megoldani ezt a problémát. Tisztában voltam vele, hogy a világháborús emlékhelyek bejárása és blogosítása áldozatokkal jár. Nem árulom el, hogyan sikerült mégis megtekintani a katonai temetőt, de a visszafordulás és egy másik időpontban való visszatérés nem tűnt reális alternatívának.

Nem végeztünk részletes kutatást, csak igyekeztünk leolvasni a feliratokat az emlékművekről. Hősi halottak száma a nemzeti parcellákban:
919 fő olasz hadifogoly, 4293 román és 5610 fő akiket nekünk nem sikerült beazonosítani. Ez persze így nem teljes, de arra alkalmas, hogy érzékeltesse, milyen szörnyű emberveszteséget okozhattak a fogolytábori körülmények. Az óriási létszám, a legyengültség, a hygeniás problémák és az orvostudomány tehetetlensége a fertőző betegségekkel szemben. (Ezekről még lesz szó blogunkban - délvidéki tudósítónk: MTi anyagában szólunk a veszteségek okairól részletesen.)

A temető közepén ez a fasor húzódik, amelyet a bejárattal szembeni oldalon egy tömegsír fölé emelt emlékmű zár le. (kép itt fent és balra)

Az olasz katonáknak emelt tömegsír emlékműve látható itt alul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A románokéi pedig itt lent.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Orosz Birodalom katonáinak állított emlékmű pedig itt látható.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A temető nagyobbik része pedig ilyen képet mutat: se szeri, se száma a fejfáknak gondosan elrendezve.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt pedig közelről látható egy ilyen fejfa, amely nevet nem, csak számot tartalmaz. Anyagát tekintve pedig valamiféle műkő lehet.

 

 

 

 

 

Néhány magyar sír is látható - ezeken név is olvasható. Feltesszük, hogy a betegségek a tábor őrszemélyzete köréből is szedték áldozataikat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Izraelita felekezethez tartozó katonák fejfái is megtalálhatók itt.

Zárásul pedig álljon itt a fogvatartottak nyelvén is olvasható - a bejáratnál elhelyezett gondolat:

AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ ÁLDOZATAI LETTEK ŐK, HAT NEMZET FIAI.

FURONO VITTIME DELLA PRIMA GUERRA MONDIALE, FIGLI DI SEI NAZIONI.

AU CĂZUT VICTIME ÎN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL EI, FII AI ŞASE NAŢIUNI.

ЖЕРТВАМИ ПЕРВОЙ МИРОВОЙ ВОЙНЫ СТАЛИ ОНИ, СЫНОВЬЯ ШЕСТИ НАЦИЙ.

ŽRTVOM PRVOG SVETSKOG RATA POSTALI SU ONI, SINOVI ŠEST NARODA.

СТАЛИ ВОНИ ЖЕРТВАМИ ПЕРШОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ, СИНИ ШЕСТИ НАРОДІВ.

Nyugodjanak békében!

 

Néhány további kép innen: 1, 2, 3, 4, 5.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemfelejtjuk.blog.hu/api/trackback/id/tr27769478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2008.11.25. 12:02:47

nagyon szép állapotban megmaradt emlékhely. örülök, hogy írtál róla.

MTi 2008.11.25. 15:28:05

Anno néhány évvel ezelőtt jómagam is hasonló módon jutottam be a belgrádi I. vh-s osztrák-magyar katonatemetőbe (ezt lehet szabadalmaztatni? :-) ), csak rólam nem készült kompromitáló felvétel. Hátha még egyszer lesz köztársasági elnök-jelölt az ember... :-) Bár lehet hogy volt már akkor is térfigyelő rendszer?! Talán egyszer erről is tudósítok, ha belefér a blogba...
Az ostffyasszonyfai hadifogoly-táborból egyébként Zentára is kerültek hadifoglyok, akiket mezőgazdasági munkálatokra alkamaztak - közülük 51 orosz, 9 olasz és 3 szerb végképp itt maradt, ugyanis elhunytak: zömmel spanyolnáthában és tbc-ben.
A hadifogolytábor temetőjében eltemetett magyar katonákra az a magyarázat, hogy a tábor őrzését zömében idősebb korosztályú népfelkelők látták el.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.11.30. 11:53:08

ZZ,

szégyen és gyalázat, de én csak ebből a posztból értesültem az egykori hadifogoly-táborról meg a többiről!

Hatványozott köszönet ezért!
süti beállítások módosítása