Innen olvastok ti

zászlók szerint

momentán

who's online

Címkék

3 nf ho (4) adatbázis (3) ajánló (3) állatorvosok hősi emlékműve (1) átirányítás (1) bajorország (1) baranya megye (2) békés megye (1) blog (1) borsod (1) borsod abaúj zemplén megye (8) bréking nyúz (8) budapest (42) budapesti turista egyesület (1) budapest (1) csongrád megye (8) délvidék (8) doberdo (4) drc (9) előadás (5) elpusztult emlékmű (2) elte (2) erdély (9) evangélikus (1) evezős egyletek (2) ezredtörténet (1) fejér megye (2) felhívás (1) felvidék (1) filmajánló (1) fotó (1) gimnázium (1) gyalogezred (2) gyóni géza (2) győr moson sopron megye (6) hadifogolytábor (2) hadifogság (1) hadtörténelmi délutánok (1) hadtörténet (10) hadtörténeti intézet és múzeum (1) hertymorty (2) heves megye (4) hősök napja (1) huszár (1) hv 10 gye (1) hv 14 gye (2) hv 17 gye (33) hv 18 gye (1) hv 2 he (1) hv 3 he (4) hv 5 gye (4) isonzó (3) isonzo völgye (3) jász nagykun szolnok megye (9) katonai orvoslás (1) katonai repülők (1) katonai szleng (1) katonai temető (11) késmárk (1) kiállítás (1) kitekintés (3) komárom esztergom megye (3) konferencia (3) könyv (3) könyvajánló (1) kuk 19 gye (1) kuk 26 gye (2) kuk 26 tábori vadászzászlóalj (1) kuk 34 gye (1) kuk 44 gye (18) kuk 46 gye (4) kuk 68 gye (1) kuk 69 gye (15) kuk 76 gye (1) kuk vadászcsapatok (2) lebontott emlékmű (1) levéltár (2) magyar (1) Magyar Társadalomtudományok Digitális Archívuma (1) máv (1) MTDA (1) nagybörzsöny (1) napló (1) németország (1) nógrád megye (2) olasz (2) olaszország (2) olvashatatlan felirat (2) omm (4) orosz (3) orvosok hősi emlékműve (1) pályázat (1) pest megye (7) przemysl (3) rokonok (3) román (1) szabolcs szatmár bereg megye (4) szeged (1) szerb (4) szlovákia (2) szlovénia (1) szolgálati közlemény (3) tolna megye (32) ujkoztemeto (1) ukrán (1) uzsoki hágó (1) vas megye (2) vendégposzt (17) veszprém megye (4) videkfejlesztesi miniszterium (1) videó (1) visszaemlékezések (1) vízművek hősi emlékműve (1) zenta (1) zsidó temető (1) Címkefelhő

Nem felejtjük!

Az első Nagy Háború nem csak a csatatereken hagyott maradandó nyomot, hanem odahaza a falvakban és városokban is. A háború áldozatainak emlékére fájdalommal vegyes büszkeséggel állított emlékműveket a hálás utókor. Így történt ez a résztvevő országok mindegyikében - Magyarországon is. Ezekről az emlékművekről és magáról az emlékezésről szól ez a blog. *** emilke nekünk:*** nemfelejtjuk(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Kommentek

  • Paul Lorinczi: A nagyapám a nyugati csoport tagja. A háború alatt halt meg. A halottak neve? Vagy csak ki szolgál... (2021.09.15. 00:52) 5200 Törökszentmiklós
  • tiboru: @Fatma Özdemir: Szia! Milyen családnevek voltak a családfádon? Csak mert én mostanában kutatom ... (2020.12.29. 17:37) Végvár
  • lac+: 2019 júliusában voltunk a kápolnában kirándulócsoporttal, az idegenvezető nemzeti szalagot helyeze... (2019.07.22. 20:16) Visintini: Magyar Kápolna
  • Fatma Özdemir: Török orszagba lakok 23 szeneden Mersinde egy varoş. . Temeşvari vagyok.Az en csaladom Vegvaron l... (2018.02.08. 20:09) Végvár
  • Mahoberberis thunbergii: 2014-ben a település első világháborús hősi halottjairól egy könyv is megjelent, ami korlátozott s... (2018.01.11. 23:27) 2083 Solymár
  • Utolsó 20

Rokonok a Nagy Háborúban 1

2010.02.17. 08:00 | Zig Zag | 124 komment

Címkék: orosz rokonok hadifogság vendégposzt przemysl

Titus Pullo Urbino és Nagy Teve barátaimmal találkoztam a minap és dumcsiztunk a harci helyzetről, valamint a frontvonalak állásáról egy kicsit. Feldobtam egy olyan ötletet, hogy indíthatnánk egy sorozatot családi történetekből (mert mindenkinek van egy története), hogy a rokonok hogyan élték meg az Nagy Háborút. Az ötletet lelkesedés követte, részemről még egy Jameson és egy Guinness kiegészítésként. Az igazat megvallva arra számítottam, hogy eltelik majd még néhány hét, míg összeáll az első anyag. Tévedtem. Urbino barátunk már elő is állt az első történettel, ami színes, szagos képekkel gazdagon illusztrált és a keleti frontra kalahuzol bennünket.

Ha valakinek szintén megjön a kedve a családi történetnek itt a blogon való megzenésítésére, mindenkit csak biztatni tudok. Szerkesztőink állnak rendelkezésre a történet blogba beszerkentéséhez - csak küldjétek el a storyt néhány releváns képpel megtoldva a blog email címére: nemfelejtjuk (kukac) yahoo (pont) com.

Titus Pullo Urbino tehát felébredve téli álmából új sorozatot indít, reményeink szerint nagy érdeklődéssel fogadjátok majd dédapáink történetét a nagy háborúból. Köszönjük szépen! Zig Zag

 

Nyári vakációim nagy részét nagyszüleimnél töltöttem, kedvenc időtöltésem a padláson található poros tárgyak felderítése volt, nagyszüleim hol boldogan, hol szomorúsággal eltelve mesélték el a megtalált tárgyak történetét. Hol egy Mannlicher szurony, hol egy monogramos alumínium kulacs, hol egy tűzoltó bőrsisak történetét hallgattam nagyapámtól. Dédapámat már sajnos nem ismertem, amit most leírok, azt nagymamám és nagypapám elbeszéléséből tudom. Íme, olvassátok dédapám – és az élni akarás - történetét a nagy háborúból.

Esztergom vármegyében kezdődik a történet, egy kis faluban, Sárisápon. A lakosság túlnyomó része azoknak a bányaművelésre szánt szlovák bányamunkásoknak a leszármazói, akik 1743-ban Mária Terézia hívó szavára települtek át Trencsén környékéről. A szlovákajkú falu lakosai békében és nyugalomban éldegéltek, a bányaművelés mellett általában földművelés és erdőgazdaság is zajlott.

 

A 14-es Honvéd Gyalogezred emlékműve Esztergomban. Feliratok:

Ezredünk emlékének a Bars-Esztergom-Hont és Nyitra megyék 14.-es honvéd fiai.

A 14. Honvéd Gyalogezred a Világháborúban: 1914 Andrzow Lublin Ivangorod, 1915 Kárpátok Siedlanka Piskorowice Stare Wolhynia, 1916 Luck Zaturci Tölgyes, 1917 Ojtoz, 1918 Olasz és francia harctéren.

Az Ezred otthonát Nyitrát és Lévát elragadta Trianon. Ezt az emlékművet vitéz Deisler-Német Károly tábornok kezdeményezésére állítottuk az ideiglenes határon 1934-ben.

Dédapám, Basovszki Imre viszonylagos jómódban élt, földjei, erdői és állatai, lovak, tehenek, disznók is voltak a gazdaságban. Felesége 1914. márciusában azzal a jó hírrel örvendeztette meg, hogy gyermeket vár, persze dédapám nagyon várta a baba jövetelét, akkor még nem sejthette, hogy 7 év múlva látja csak meg a kislányát. Amikor megérkezett a háború híre, dédapám nem esett kétségbe, gondolta, mire a baba megszületik, ő is otthon lesz, a király is úgy szólt, hogy őszre visszaadja a katonákat. Amint befejezte az aratást, elbúcsúzott nejétől („Meglásd, visszajövök!”), vonatra szállt, berukkolt Nyitrára, a 14-esekhez, majd nagyon hamar az orosz fronton találta magát, egy Przemysl nevű nagy erődben.

A LEMIL blog tavasszal kirándulást szervez műkedvelőknek Przemysl-be. A terv röviden: busszal néhány nap, erődrendszer és haditemető megtekintése, illetve városnézés, valamint a lengyel-magyar barátság ápolása. Regisztrált blogbarátok figyelmezzék a LEMIL fórumot, hátha megjelenik rajta valami pontosabb dolog ezzel kapcsolatban. Érdeklődők akár írhatnak is oda.

Az elbeszélések szerint az oroszok által körbezárt erőd nagy éhínség után adta csak meg magát, a bakáknak sem étele, sem lőszere nem maradt a kapitulációra. Az utolsó töltényeket is összeszedték, hogy legyen muníció az erődök felrobbantására, amint kivonult az utolsó ember is, hatalmas betondarabok szálltak az égbe. Persze ez nem vigasztalta meg az orosz fogságba esett legénységet, de legalább enyhítette a vereség dühét.

Dédapám is beállt a fogolytranszportba, egy csizma, egy köpeny, egy sapka, egy „borjú” és egy derékszíj, rajta egy alumínium kulacs volt az összes vagyona, ehhez járult egy kincs, a szlovák nyelvtudása, ezt ugye nem kell magyarázni, hogy mit is ér orosz területen. Pérvij Rabocsij Batalion (talán első munkaszolgálatos zászlóalj lehetne fordítani) állományába került, állomáshely Tobolszk, Szibéria.

 5-6 telet kihúzott a többiekkel, keserves élet lehetett, ismerve a helyi éghajlati viszonyokat, kezei a nagy hidegtől meg is fagytak, az izzó szöget is meg tudta fogni. A munkaszolgálat nehéz volt, férfiak nem is voltak a környéken, a hadba vonult muszkák családjai mellett kellett dolgozni, gazdálkodni.

Közben az Esztergom vármegyei kisfaluban dédanyám már évek óta azért imádkozott, hogy férje hazatérjen a családhoz, őszinte hittel bízott az isteni gondviselésben, meg sem fordult a fejében, hogy megözvegyül. A polgárháború ideje alatt egy alkalommal a vörösök összeterelték a foglyokat, majd közölték velük, hogy hajnalban mindenkit agyonlőnek, dédapám ezalatt az éjszaka alatt le sem hunyta a szemét, reggelig imádkozott, a nagy izgalomra hajnalra teljesen megőszült. Reggelre persze az egész vörös banda eltűnt szerencsére, ígyhát mindenki mehetett vissza dolgozni a helyére. 1920-ban viszont már nagyon mehetnékük lett a magyar bakáknak, látva a polgárháborús viszonyokat, a vörösök és a fehérek összecsapásait, egy kis japán, francia, amerikai és angol intervenciós csapatmozgásokkal dúsítva.

Persze nyugat felé nem mertek indulni, azon az anarchián nem lett volna sikeres az út, inkább keletre indultak. Csakhogy a cseh légió egy százada őrizte a vasutat, (képünkön a Cseh légió vasúton) az egyetlen közlekedési lehetőséget. A foglyok a csehek által őrzött vasútállomást úgy foglalták el, hogy fegyvertelenül megfutamították a géppuskás cseheket, a „bátor” cseh vitézek a feléjük rohanó és ordító magyarok láttán elpucoltak, pedig az összes támadó fegyverzet a bakák kezére tekert derékszíj volt.

Mozdony, sínpár, kevés szén is volt, elindultak hát keletre, a gyorsan fogyó szenet kivágott fákkal pótolták, hó meg volt elegendő a gőzhöz. Vlagyivosztok, Vöröskereszt, behajózás a svéd zászló alatt futó Karl Gustav nevű hajóra, majd irány haza! Fél évig tartott az út, kettő (igen Teve, jól látod: kettő és nem két) helyen kötöttek csak ki, Calcuttában és Suezben, az oldalt látható képeslap is onnan származik.

1921-ben Fiume partjai előtt a meggyötört, hihetetlenül kopott ruhás, marcona, de világlátott foglyok arcán sűrű könnyek hullottak a meghatottságtól, majd kikötés után a szomorúságtól, ők ugyanis csak partot érés után hallottak Trianonról. A foglyok fele idegen országba került, sokkolta őket a hír. A nyitrai gyerekek, dédapám ezredtársai napokig szédülten jártak a hír hallatán, miszerint Csehszlovák állampolgárok lettek.

De visszatérve az ősöm történetéhez: a dédanyám és a 7 éves nagymamám egy szép napon arra ébredtek, hogy valaki áll a bejárati ajtónál, majd az ősz hajú, rongyos alak belépve megsimogatja nagymamám arcát: én vagyok az apád.

Ajánló

Przemysl erődjével kapcsolatban - emlékmű Budapesten, hadműveletek

Hadifogság itthon és Oroszországban

 

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://nemfelejtjuk.blog.hu/api/trackback/id/tr181754365

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Un train blindé à conduire, mais à travers les lignes ennemies 2015.06.15. 04:22:06

Pour les amateurs de la bataille du rail, ce jeu de guerre permettra d’être à bord de la locomotive d’un train blindé pour le conduire jusqu’à la gare et malgré les tirs ennemis auxquels on va riposter avec une grosse artillerie ! Qui n’a pas rêvé de s…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Old Man 2010.02.17. 08:22:34

Nagyon szép történet!Köszönet, hogy megosztottad velünk!

MantaMann 2010.02.17. 09:04:24

Nagyon szép történet!
Nálunk sajnos 3-an járták meg a frontot. Az aki szanitéc volt.. az elesett (két árva). A másik kettő hazajött (egy kis kitérővel, már a csonka országba). Szerencsére mindketten úgy, hogy húsz-egynéhány év után is használható orosz nyelvtudást szedtek össze. Az egyikük a Kaukázusból. A 4-ik szerencsére 2héttel a nagy háború előtt kapott obsitot.

hphp 2010.02.17. 09:06:23

nagyon örülök a kezdeményezéseteknek :)
(csak azt nem tudom, ennyi olvasnivaló mellett dolgozni mikor fogok... :))

Titus Pullo Urbino 2010.02.17. 09:31:46

A négy dédapámból kettő elesett, 1918. Piave és 1918 francia front. Mindhárom katona dédapám (a harmadik történetét fent olvashatjátok) a 14-es nyitraiaknál szolgált, de a háromból csak egy jött haza, ő is csak 7 év után. A negyedik dédapám törvénybíró volt, ő nem vonult be.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.02.17. 09:41:38

@hphp: nagyon eltűnt mostanában Jóuram!
@Titus Pullo Urbino: Nagy gratula a cikkhez!

Titus Pullo Urbino 2010.02.17. 10:09:19

@Zig Zag: köszönöm, de nemcsak az enyém az érdem, ugye az ötletgazda Te voltál, ezen kívül a grafikai alkotás, szerkesztés feladatokat is Te csináltad. Köszönöm, remélem pár ember érdeklődését felcsigáztuk és lesz folytatás.

vén betyár 2010.02.17. 10:28:36

Nagyon jó kezdeményezés, nagyon szép munka.Csodálatos, hogy így megőrizte a család az ősök emlékét, emlékeit és most a dédunoka velünk is megosztja.Köszönjük és az ötletgazdának is a szerkesztést, grafikát.
Az én nagyapám már nem esett bele a Nagy Háborúba /1880-ban született/, de nagyanyám sokszor mesélte, hogy amikor bejöttek a románok, ő akkor szülte Édesapámat.Kisizsáktól, Fülöpszállástól, Szabadszállástól egyaránt 7 km-re éltek a Hármasi-nál /útkereszteződés/, Kurjantó-pusztán, tanyán.Akkoriban még szinte odáig ért a Duna ártere /35 km Dunaföldvár/, hatalmas nádasokkal.Egyetlen kincsük a két tehén volt, nagyapám oda vette be magát hónapokra, nagyanyám meg hetente vitte neki az élelmet, váltást a kicsivel.
Még egyszer köszönet a szépen megírt szép megemlékezésért, remélem, hogy sokan csatlakoznak hozzád, hozzátok.

MTi 2010.02.17. 10:37:35

@Titus Pullo Urbino: nagyon szép történet és jó, hogy happy end lett a vége - különben nem lenne Titusunk!
ZZ, nagyon jó az ötlet, hogy a blogot ilyen irányba kell bővíteni - támogatom!
Ismereteim szerint a nyitrai 14-es honvédek nem voltak a bekerített erődben, úgy hogy dédapád ekkor valamelyik másik ezred kötelékében lehetett.

Titus Pullo Urbino 2010.02.17. 11:11:53

@MTi: megszülettem volna happy end nélkül is, mert a nagymamám már megvolt, amikor a dédapám fogságba esett, de így persze jobb volt, hogy hazatért a papa, ráadásul utána még született kettő gyermek egyszerre (ikrek) 1923-ban. Az, hogy pontosan melyik ezredben volt a fogságbaeséskor, az egy más kategória, jó kis kavalkád és összevisszaság uralkodott arrafelé akkortájt.

Leadfoot 2010.02.17. 11:27:51

Nehéz lesz világháborús sztorikat kihúzni nagymamámból, mert folyton elkalandozik a mesélésben másfele (már próbáltam). Mindenesetre egy egész doboz fényképem van ükapám háborús éveiről.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.02.17. 11:39:27

@Leadfoot: egy másik blogon ezustvereb.blog.hu/ fényképek alapján játszunk kitalálósdit, úgyhogy a képek már magukban is beszélnek :) Küldhetsz néhányat, ha van rá érkezésed a fenti emailbe és megnézegetjük, vagy csinálhatunk belőle egy önálló posztot.

Krux 2010.02.17. 12:06:09

Az apai nagyapám a nyíregyházi huszároknál szolgált, onnan vonult be, ők Erdélyben voltak. Egy kis verseskötete is megjelent a történtekről, az a címe, hogy "Hervadó virágok jeltelen sírokról". Az anyai nagyapám az olasz fronton szolgált. Majd alkalmasint én is beszámolok egy-két dologról.

Leadfoot 2010.02.17. 12:27:59

@Zig Zag: Tervezem, csak azért valami alapsztorit szeretnék köré rittyenteni.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.02.17. 13:21:21

@Krux: erősen támogatom az elgondolást. csak aztán kéretik betartani! :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.17. 13:28:25

Szuper kezdeményezés, kiváló első poszt! Gratula Titusnak!

Remélem, sokan kedvet kapnak a beküldéshez.

Titus Pullo Urbino 2010.02.17. 13:37:13

@tiboru: köszönöm Mester.

Itt egy kis virtuális vonatozást találhatunk Vlagyivosztokba:

www.google.ru/intl/ru/landing/transsib/en.html

Érdemes belenézni, Szibéria meglepően nem olyan pusztaság, mint ahogy elsőre hinnéd, bár egy fűtött vonatból nézve még a jégmező is szebben mutat.

kvarcman 2010.02.17. 13:54:15

Micsoda kiváló történet! Micsoda kitartás, micsoda erő és bátorság! Borsózott a hátam miközben olvastam. Maximális RESPECT Basovszki Mihálynak!
Titus remek géneket örökölt!

Titus Pullo Urbino 2010.02.17. 14:36:12

@kvarcman: majdnem minden családban volt hadifogoly, sajnos a leszármazók nem sokat tudnak az akkori dolgokról, mert:
a) nem jött haza a fogságból,
b) nem beszélt róla,
c) nem beszélhetett róla
d) a rokonság nem adta tovább a történetet.

Kádári időkben nem volt divat erről beszélni, főleg nem a gyerekek előtt. Ezért ritka a fogságos és hazatérős történet, főleg úgy, hogy még képek, távoli vidékről származó képeslapok is járnak hozzá.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.02.17. 15:15:11

@Titus Pullo Urbino: Valamelyik naplóm felmenője talán még meg van, de már senki nincs aki mesélhetne vagy emlékezhetne arra, hogy pontosan mi történt.

Titus Pullo Urbino 2010.02.17. 16:20:12

@molnibalage: kincs egy ilyen napló, ha megfelelően utánanézel a hadeseményeknek, kellőképpen ki tudod egészíteni a történetet. Kíváncsian várjuk a posztodat.

tucano 2010.02.17. 20:49:19

Nagyon szép volt! Még sok ilyen történetet szeretnék olvasni!!!!
(nagyfater sztorijával megvárom a második vh-s kiadást:)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.02.17. 22:17:03

BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA

???

ez mi is?

limbekcs 2010.02.17. 23:32:51

@tesz-vesz: szerintem itt kezdődött:

index.hu/video/2009/07/21/megalapult_a_magyar_bloggerszovetseg/

(el ne felejtsd feltenni a vicces szemüveged)

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.02.18. 08:09:07

@Titus Pullo Urbino: Jó történet. Azonban az első fénykép nem stimmel: azon egy jól azonosíthatóan k.u.k-s, tehát közös ezredbeli katona van. Ha ő a dédapád akkor MTi-nek van igaza és nem a 14. honvéd gyalogezredben volt.

Titus Pullo Urbino 2010.02.18. 08:49:21

@Markgraf: Igen, ő van rajta, ez az egy képünk van róla még a háború előttről, aztán van egy 1918-ból, de az már Szibériában készült, és csak a nagy téli köpeny látszik. Azért gondoltam, hogy a 14-es honvédalakulathoz került, mert általában oda vitték a környékbelieket. Katonakönyv, semmi ilyesmi dokumentum nem maradt utána, sajnos. Csak néhány vöröskeresztes tábori levelezőlap, meg a szuezi képeslapok. A vöröskeresztes lapok épségben megmaradtak, de azokból csak az ottani alakulat derül ki, amit írtam: Pervij Rabocsij Batalion, Tobolszk.

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.02.18. 09:08:20

@Titus Pullo Urbino: A lakhely és az egyenruha alapján én azt mondanám hogy a dédapád a k.u.k 26. magyar gyalogezred katonája volt (Schreiber-gyalogezred). Ott szolgált az én dédapám is.

Titus Pullo Urbino 2010.02.18. 09:27:24

@Markgraf: Te komáromi vagy, ugyebár? Komárom és Esztergom vármegye ezek szerint ugyanoda vonult? Még ez is lehetséges, mondom, semmi katonakönyv, semmi irat nem maradt utána, csak az előbb említett tárgyak.

Titus Pullo Urbino 2010.02.18. 09:27:59

@Markgraf: és Te mit tudsz a dédapád katonaidejéről? Nem írod meg?

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.02.18. 11:42:32

@Titus Pullo Urbino: Sajnos kb. ennyit tudok amit leírtam az előzö hsz-be. Ráadásul ő 1876-os születésű. így valószínűleg tartalékos volt és talán ki sem került a frontra (egyébként tévedtem egy generációnyit ő az ükapám). Egyetlen katonakép van róla azt itt megnézheted (ő áll a bal oldalon).

medals.extra.hu/modules/myalbum/photo.php?lid=3658&cid=36

Én valóban komáromi vagyok, de az anyai ági felmenőim generációkon keresztül Dunamocson éltek (Komáromtól 25 km-re a Duna bal partján, jelenleg Szlovákia...) az viszont már Esztergom vármegye, párkányi járás. Egy szintén odavalósi ükapám elesett az I. vh-ban de róla még semmi közelebbit nem sikerült kiderítenem.

A komáromiakat a 12. kuk vagy a 13. honvéd gyalogezredbe vitték - elméletileg.

Titus Pullo Urbino 2010.02.18. 11:53:35

@Markgraf: akkor az ükapa épségben megúszta a háborút, ez is jó hír. Az viszont nagy kár, hogy - most ne értsd félre, általánosságban mondom - egy átlag magyar alig tud már valamit a nagy háborúban harcoló őseiről. Nyilván az évek múlása és a kényszerhallgatás is belejátszik ebbe.

M65od 2010.02.18. 13:38:59

Nagyon szép témájú ez a kezdeményezés, köszönjük a Szerző(k)nek, végre ezen is elgondolkodik egy kicsit valaki...
Az egyik dédapám nekem is Galíciában maradt örökre, anyai ágról viszont több rokon is hazajött. Képek vannak, de történetekkel azt hiszem nem tudnék szolgálni...

Még egyszer köszönjük, így tovább fiúk!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.02.19. 08:18:44

@Titus Pullo Urbino: Ennek esélye szinte a 0-hoz közelít. Kb. 10 év volt kezemben utoljára, és fogalamam sincs, hogy hol letet, mert akkor nagyanyámnál volt, aki már nem élt. Főleg csak rajzok voltak benne, mert a dédfater - de az is lehet, hogy az ükapám volt - tehetséges művész volt.

Valamelyik család tag asszem a Vitéz rend tagja is volt, az ünnepélyes, keretezett okirat is megvolt még valahol. Majd anyámat megkérdezem, hogy ezekkel mi lett.

Titus Pullo Urbino 2010.02.19. 10:17:17

@molnibalage: nosza rajta, kíváncsian várjuk a híreket. Tudom, hogy őrülten hangzik, de a fiamnak és a lányomnak már most nagyon sokat mesélek az ősök viselt dolgairól, egyrészt azért, hogy felkeltsem az érdeklődésüket, másrészt azért, hogyha velem valami történik, ne vigyem a családi sztorikat a sírba. Feleségem - aki ősi katonai dinasztia leszármazója - szintén sokat tud az ősök dolgairól, az egyik dédapja pilóta volt a nagy háborúban, habár csak ezt tudjuk róla, egy fénykép nyomán, semmi többet. Érdemes a még élőket kifaggatni, nehogy eltűnjenek a titkok.

Titus Pullo Urbino 2010.02.19. 10:23:42

@Markgraf:

Ezt találtam most:

"Az általános mozgósítás során az Esztergomi Császári és Királyi 26. gyalogezredbe vonultak be a tokodiak, amely 1914. augusztus 4-én indult a frontra az esztergomi vasútállomásról."

Ez egy webes idézet, az említett Tokod nevű falu Sárisáppal szomszédos, tehát Markgraf kollégának igaza lehet.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.02.19. 10:27:35

@limbekcs: ez oké, megvolt ez már
de minek írtátok ki?

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.02.19. 11:08:47

@Titus Pullo Urbino: :) Az egyenruhája alapján biztos k.u.k. (az övcsatján jól kivehető a kétfejű sas - a honvédeknek ott a magyar középcímer volt, angyalok nélkül). A gallér-, és a kabátujj hajtóka elég sötétnek tűnik - ez a 26. gyalogezrednél fekete színű volt. Az ujjakon nagyon szépen látszik az ún. medveköröm, ezt a közös hds. magyar kiegészítésű gyalogos alakulatai viselték.

A mellén keresztben lövészbojt (lőeredményhez kötött lövészkitüntetés), jobb oldalt pedig valamiféle ügyességi jelvény van (talán egy jobb nagyításról meg lehetne állapítani milyen).
Érdekes a fehér pantalló is, bár emlékeim szerint kimenőn viselhették, még nem nagyon láttam ilyen fényképet:)

Titus Pullo Urbino 2010.02.19. 11:28:00

@Markgraf: köszönöm az infókat, a lövészbojton kívül minden újdonság volt, amit írtál. Most érzem, megérte ezt a posztot megírni, egy csomó új dolgot tudtam meg, hála Nektek.

MTi 2010.02.19. 11:50:23

@Markgraf: @Titus Pullo Urbino: a gond csak az, hogy cs. és kir. 26. gyalogezred sem volt az erődben, amikor az az oroszok kezére került.
Przemysl védelmének zömét soralakulatként a 23. honvéd gyaloghadosztály alkotta Tamássy Árpád altábornagy parancsnoksága alatt:
- gyalogságát a m. kir. 2. és m. kir. 5. honvéd gye. (45. szegedi dandár), valamint a m. kir. 7. és m. kir. 8. honvéd gye. (46. lugosi dandár) képezték,
- tüzérségét a cs. és kir. 20. tábori ágyús ezred,
- lovasságát m. kir 4. honvéd huszárezred 1. és 2. százada.
Az erődrendszer többi védője főleg népfelkelő alakulatok alkották: köztük lengyelek, ukránok stb.

Titus Pullo Urbino 2010.02.19. 11:58:49

@MTi: tényfeltáró poszt lett ebből, 1914-ben merre járt a 26-os?

MTi 2010.02.19. 12:40:46

@Titus Pullo Urbino: Budjem videl, tem povedál! :)

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.02.19. 13:05:24

@MTi: @Titus Pullo Urbino: Az alakulat kérdésére talán a bécsi Kriegsarchiv tudna válaszolni. A hadifogságba esett katonákról ugyanis kellene hogy legyen feljegyzés, abban valószínüleg szerepel az illető csapatteste.

Titus Pullo Urbino 2010.02.19. 13:17:55

@MTi: remélem ez mihamarabb bekövetkezik kolléga úr :-)

Titus Pullo Urbino 2010.02.19. 13:18:50

@Markgraf: esetleg a bécsi Kriegsarchiv feljegyzései fellelhetőek a neten?

MTi 2010.02.19. 13:26:04

@Markgraf: Ez igaz. Az 1920-as években a Kriegsarchiv a magyar kiegészítésű alakulatokra vonatkozó veszteségi dokumentációt átadta a Honvédségnek. Az átvet iratanyagot a hadkiegészítő parancsnokságok kezelték pl. az elcsatolt Bács-Bodrog vármegyére vonatkozót a bajai 15. hadkiegészítő - az emberek innen kaphatták meg a nyugdíjhoz/segélyhez szükséges igazolásokat a sebesülésről, hadifogságról, kitüntetésekről, az özvegyek-hadiárvák a családfentartó hősi haláláról... És ez mind szép és jó is volt, de a II. vh-t követően ezt szépen üsszegyűjtötték - és valamelyik barom komancs A 60-as években - bocs, hogy itt ilyen szavakat használok - az egészet BEDARÁLTATTA, mondván: erre már nincs szükség....
Egyedüli esély, hogy az osztrákok előbb lemásolták az egészet és csak aztán adták át...
Egyszer hallottam, hogy a Kriegsarchiv 8 MILLIÓ veszteségi kartont őriz (sebesülsé, hadifogság, hősi halál), köztük vannak a magyarok is!, csak nehéz hozzájutni!

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.02.19. 13:28:51

@Titus Pullo Urbino: Nem:( Van kinn egy állandó magyar levéltári küldöttség két fővel (hadtörténészek), nekik kell írni és ha van valami feljegyzés dédapádról akkor megírják. Nem túl gyorsak (tekintve hogy elég sok idő a rengeteg dukumentumot átnézni) de ha van róla valami azt jó eséllyel megtalálják.

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.02.19. 13:34:15

@MTi: A bedarált kartonok szerencsére másolatok voltak.
Egy volt kollégám szintén a dédnagyapjáról kért adatokat, neki meglett a veszteségi kartonja - ebből kiderült hogy a kuk 34. gyalogezredben szolgált, hogy majdnem pont egy hónappal a vh. kitörése után esett el Lengyelországban és hogy a holtteste ellenséges területen maradt.

MTi 2010.02.19. 13:45:22

@Markgraf: Ja, két fő és nekik is van általában saját kutatásuk. persze, hogy lassan haladnak - de tényleg korrektek.
Azon töprengek, hogy a mai technikával pl. digitális fényképezés, miért nem lehetne az egészet - ha már a darálásos "baleset" megtörtént - újból lemásolni, hogy meglegyen? Persze tudom hogy sok pénzbe és időbe kerülne, de meg kellene csinálni!
Várjuk meg a választásokat, hátha valamelyiktek országgyűlési képviselő lesz, aztán jól meglobbyzza ezt a dolgot :) habár szerintem erre EU-s forrásokból is pályázhatna a Hadtörténeti!

MTi 2010.02.19. 13:46:27

@MTi: Ja, és persze mindent fel a netre - mert megérdemeljük!

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.02.19. 13:56:56

@MTi: "Csak" lemásolni szerintem nem lenne túl sok értelme, inkább kereshető adatbázist kellene csinálni belőle, az meg viszont olyan őrült meló hogy nem biztos hogy megérné az anyagi és az időráfordítást...

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.02.19. 13:57:35

@MTi: Hacsak nem dumálod meg valahogy a mormonokat :D

Titus Pullo Urbino 2010.02.19. 14:12:14

@Markgraf: hihetetlen, aszittem könnyebb lesz. Ez a kettő fős küldöttség hol érhető el, milyen email címen?
@MTi: igenigen, kell egy ilyen bázis, bele kéne fogni

MTi 2010.02.19. 14:29:11

@Titus Pullo Urbino: a bécsiek elérhetősége:
www.hm-him.hu/hun/rlglap.php?rlgazon=7
Két nagyon korrekt úriember és szakember!
@Markgraf: csinálnám én ezerrel, gyakorlatom már van benne - de ezt már biztosan láttad:
www.zentarhiv.rs/index.php?cont=ivh

MTi 2010.02.19. 14:47:13

@Titus Pullo Urbino: A cs. és kir. 26. gye. 1914-ben Lublinnál harcolt, majd átkelt a Sanon és Piotrkownál állítja meg az orosz ellentámadást.
1915-benrészt vesz az ún. Kárpáti húsvéti csatában, majd a gorlicei áttörésnél csak kisebb szerep jut neki.
Az 1916-os Bruszilov-támadás során súlyos veszteségeket szenved.
1917-ben részt vesz a kerenszkij-féle támadás elhárításában, majd az olasz frontra vezénylik át.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.02.19. 15:03:48

@tesz-vesz: erre leginkább egy női válasz adható.

Titus Pullo Urbino 2010.02.19. 16:25:32

@MTi: nagyon gyors voltál, köszönöm, a pontos adatért megkeresem a megadott címet, hátha megtudok valami konkrétat.

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.02.19. 19:00:32

@MTi: Még nem láttam de...minden elismerésem!

@Titus Pullo Urbino: A kutatáshoz kelleni fog a dédapád pontos születési dátuma, születési helye és az édesanyja neve!

Még egy lehetőség van egyébként: a Vöröskeresztnek van egy irdatlan adatbázisa hadifoglyokról ill. internáltakról az I. vh-ig visszamenőleg. Sajnos az I. vhs adatok kereséséért már fizetni kell (a későbbiekért nem, ha hozzátartozó vagy), 200 svájci frankot személyenként...

www.icrc.org/eng/contact-archives

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.02.19. 19:40:29

@Zig Zag: csak?

gondoltam megalapítottákot ti, de úg y látom semmi tudatosság nincs a kiirtásában

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.02.19. 19:44:18

hát persze! :)
miért kellene kiirtani?

Cho. 2010.02.20. 19:17:22

Nagyon jó poszt! Később lehet, hogy én is kerekítek egy történetet a mi családi emlékeinkről, van bőven, szinte mindenki katona volt, és szinte mindenki el is esett, emiatt a családi felmenők minden részről árvák voltak.

Elar 2010.02.20. 19:32:49

Sziasztok
Titus grat a postért!!!!
Ma én is letámadtam a faterom.
Főleg az apukája 2.vh-s emlékeiről mesélt, de érintettük a dédaput is, aki szanitéc volt az 1.vhban.
Szintén volt Przemysl-ben, de ő nem került hadifogságba. Megjárta Isonzót is.
Túl sok konkrétum még nincs, de az egyik nagynéném nagy családguru, majd beszélek vele.... Csak hát ez egy hosszabb dolog lesz.
Talán tudok feltúrni képeslapokat is, mert küldött Przemysl-ből.
Meg elvileg az egyik 5. kerületi fényképésznél kint volt a dédfater fotója a kirakatban....... Ennek is utána akarok járni

Cho. 2010.02.20. 19:49:31

@Elar: Az V. kerben a Nyugatinál (Az Alexandra könyváruház mellett) van egy fényképészet (Mosoly Album), annak a kirakatában szoktak lenni nagyon szép régi fényképek.

Titus Pullo Urbino 2010.02.22. 09:10:44

@Chosy: köszönöm a jó szót, kötelességünk az emlékezés, ha történeted van ilyen tárgyban, nosza, írd meg!
@Elar: várjuk a sztorit és a képet
@21 hónap: én is köszönöm
Chosy: azok a képek tényleg szépek, bár én úgy emlékszem, hogy antikolt fotók, helyben készítik és retrózzák

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.02.22. 21:13:46

@Titus Pullo Urbino: Még egy dolog: (utánanéztem a pantallónak) a kép minden bizonnyal nem sokkal a bevonulás után készülhetett. A zsávoly pantalló+waffenrock összeállítást kimenőöltözetként nyári időszakban viselhették.

Titus Pullo Urbino 2010.02.23. 14:42:52

@Markgraf: nagyon szépen köszönöm az infót, nem is tudom, hogyan tudom fejezzem ki a hálám.

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.02.25. 08:16:28

@Titus Pullo Urbino: :)
Szeretem az ilyen fényképeket, amikből jól lehet "olvasni"

Titus Pullo Urbino 2010.02.25. 14:46:38

@Markgraf: beállított kép, 1914-ben készült egy műteremben, és nem került ki a frontra a kép (ezért maradt meg), lehet, hogy a díszelgő egyenruha is itthon maradt a kaszárnyában. Csak egy feltételezés: 1914 augusztusban Esztergomban fényképezik a katonákat, a családtagok előhívatják a fényképet, de mire a kép elkészül, a katona már a fronton harcol? Lehetett így?

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.02.26. 13:42:03

@Titus Pullo Urbino: Akkoriban sok ilyen beállított kép készült egyenruhában, elvégre akkor még büszkék voltak az uniformisra, meg szegények úgy tudták hogy győztes háborúba mennek...:(
Azt nem tudom hogy akkoriban mennyi idő be tellt egy fénykép előhívása, de mivel a fentiekből következően a fényképészek el voltak látva munkával, lehetett így is.

Titus Pullo Urbino 2010.02.26. 14:04:12

@Markgraf: sajnos nagymamám már nem él, nem tudom tőle megkérdezni, hogy volt, a családban lévő leszármazóktól pedig már nem várható objektív vélemény, de azért megkérdezem anyukámtól. A szájhagyomány útján terjedő adatok megbízhatatlanok, lásd Przemysl.

wraith42 2010.02.27. 00:59:52

Bár már legnagyobb részt leírták előttem, pár infó a képhez:

- a lövészbojt az nem sima, hanem mesterlövészbojt (a zsinór aranyszínü, a bojtok pirosak)
- az ügyességi jelvény az szerintem távbecslő jelvént, elég jellegzetes a madár konturja felül
- a nadrág az a ún. nyári pantalló, ami fehéritetlen zsávolyból készült
- a háborúba elvileg már csukaszürkében vonultak, a díszruhát le kellett adni

Ha esetleg lenne egy nagyobb felbontású kép, akkor szivesen kiszenezem :)

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.02.28. 17:52:39

@Ren42: Jó szemed van :)
A lövészbojtokról/sípzsinórokról nem tudsz véletlenül valami összefoglaló anyagot? Mert nekem eléggé fehér folt...

wraith42 2010.02.28. 18:03:33

@Markgraf: ez elég jól leírja az összeset:

www.austro-hungarian-army.co.uk/badges/qualbadges.htm

(A twisted lanyards rész ill klikk a linkekre ott)

Titus Pullo Urbino 2010.03.01. 11:20:14

@Ren42: felajánlásodra rögtön ugrok, átküldhetem a képet? Segítesz?

wraith42 2010.03.01. 13:01:22

@Titus Pullo Urbino: hogyne, persze :)
Ide küldd: wraith42 _kukac_ freemail.hu

Titus Pullo Urbino 2010.03.01. 15:02:56

Köszönöm szépen a segítséget, ez gyönyörű lett, beszélek ZZ-vel, hogy cserélje ki a fenti képet a színesre.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.03.01. 20:33:40

@Titus Pullo Urbino: @Ren42: Urak, ápdételtem a képet - kicsit nagyobbra is hagytam, hogy jobban érvényesüljenek a színek. Köszi szépen. Nagyon jól sikerült.

Ren42 - vállalsz még képszinezést elsővh-s rokonok terén?

wraith42 2010.03.01. 21:22:32

@Zig Zag: ha nem ipari mennyiség akkor igen :) Olyan 300 dpi fölötti képekkel lehet igazán jól dolgozni, legjobb a mellkép vagy álló alakos műtermi felvétel. A csoport- ill frontképek már macerásabbak. 2-3 ember fölött már nem szivesen csinálnám, az nagyon munkás. Ha tudsz, akkor infokat is küldjél a kép mellé, legjobb az alakulat lenne, de ha nincs akkor lehetőleg egy születési helyet, ami alapján nagyjából belőhető, hogy hova sorozták (ez elsősorban a gyalogosoknál lényeges a hajtókaszín miatt).

Titus Pullo Urbino 2010.03.02. 08:29:12

@Ren42: nagyon köszönöm mégegyszer a segítséget Neked is, és persze ZZ AA Mester úrnak is. Kösz fiúk, ennyivel legalább tartozunk az ősöknek.

Titus Pullo Urbino 2010.04.21. 08:22:15

Ezt a levelet ma kaptam a Kriegsarchivból:

"Tisztelt Urbanics Úr! Basovszki Imréről (a már ismert adatokat nem ismételve) a meglévő hadifogoly-karton alapján a következőket sikerült kideríteni. A cs. és kir. 26. gyalogezred IV. zászlóalja 7. menetszázadának tartalékos gyalogosaként nem említett helyen, 1915. január 2-án esett fogságba. Tyumenbe internálták, az adatfelvételkor egészséges volt. Hazatérése utáni további sorsára a bécsi Kriegsarchiv már nem őriz forrásokat. Remélem, a sajnálatosan kevés kiegészítés is fontos segítséget jelent, üdvözlettel: dr. Lenkefi Ferenc kirendeltségvezető-helyettes"

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.04.21. 14:38:58

@Titus Pullo Urbino: Hoppá! Micsoda öröm olyan dolgokról olvasni, ha valakinek halad a kutatása. Igazán szuper dolog, hogy a Kriegsarchivban is vannak magyar katonatörténészek, akik segítenek.

MTi 2010.04.21. 14:51:05

@Titus Pullo Urbino: Remek hír és gyorsan meglett! Gratula a bácsi fiúknak - megérdemelnének egy posztot ezen a blogon. De most két családi legendáriumod is megdőlt: nem 14. honvéd gye. és nem Przemysl... de a többi stimmel! :)
@Zig Zag: bizony vannak és jól dolgoznak: írok róluk!

Titus Pullo Urbino 2010.04.21. 16:22:48

@MTi: igen, Markgraf már kiderítette, hogy 26. KuK ezred (Esztergom) volt az alakulat, azt is tudtuk már, hogy nem pont Przemysl. A fogságbaesés helyét kéne már csak kinyomozni, az alakulat száma és a pontos dátum (1915.01.02.) ismeretében ez nem lesz túl bonyolult szerintem. Markgraf, segíts léci! Ung völgye? Limanowa?

Titus Pullo Urbino 2010.04.21. 16:24:58

@Zig Zag: ráadásul úgy segítettek, hogy a HM levéltár egy hónapig nyomozott és nem talált adatot, a bécsi magyarok meg egy hét alatt érdemi információval jöttek. Gratulálok nekik, ment is rögtön a köszönőlevél. Ezzel már előrébb vagyunk, nagy az öröm.

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.04.21. 18:33:15

@Titus Pullo Urbino: Ez most egy szál laptoppal nem fog menni, de hét végén feltúrom kicsit a könyvtáramat :)
A limanowai csata két kb. héttel azelőtt véget ért hogy dédapád fogságba esett.

Az mindenesetre nagyon örvendetes hogy ilyen rövid idő alatt lett eredmény. Komoly érv, hogy lassan én is küldjek egy levelet :)

A HM Levéltár védelmében megemlíteném, hogy a "közös" alakulatok iratanyaga Bécsben van.

Titus Pullo Urbino 2010.04.22. 08:20:02

@Markgraf: köszi előre is. Félreértetted, nem fikáztam a HM Irattárat, biztonsággal leírni azt, hogy nincsen adat ugyanannyi munka, mint adatot találni. Elismerésem mindkettő kutatónak, de jobban örülök a bécsi válasznak. Én is elkezdek nyomozni, hogy hol volt harcérintkezés január másodikán. Teljesen felvillanyozódtam, végre pontot tehetünk egy fontos családi kérdésre.

hechtgrau 2010.04.22. 12:05:51

@Titus Pullo Urbino: A budapestiek továbbították Bécsbe a kérésedet vagy közvetlenül is kerested a kinti kirendeltséget? (Magam is hasonlót tervezek, csak még gyűjtöm az adatokat...)

Titus Pullo Urbino 2010.04.22. 12:46:11

@hechtgrau: a HM levélben tanácsolták, hogy ott is érdeklődjek. Ma már másként csinálnám és párhuzamosan indítanám a kettő levelet (emailt). Név, születés helye, ideje, anyja neve, alakulat száma, ezek az infók kellenek. Sok sikert! ukadel@freemail.hu a Kriegsarchive címe.

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.04.22. 20:43:54

@Titus Pullo Urbino: Ok.

Egy kis segítség: az áttekintő művek általában nem mennek le ezredszintig. A békehadrend szerint a 26. IR mind a négy zászlóalja a komáromi 33. gyaloghadosztály, azon belül pedig a győri 65. gyalogdandár alárendeltségébe tartozott. 1915 legelején ez valszeg még érvényben volt, talán a magasabbegységekkel több szerencséd lesz. De én is utánanézek.

MTi 2010.04.22. 20:49:23

@Titus Pullo Urbino: @Markgraf: hadosztályszinten a háború végéig elég "stabilak" voltak a beosztások.

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.04.22. 21:39:50

@MTi: Hát...a 26-osokat tudtommal az 52. hadosztály 103-as dandárában érte a háború vége...

wraith42 2010.04.23. 15:21:58

Hehe, tudtam, hogy valahol már olvastam a 26-osokról :) Családi érintettség okán megvan a 83-asok ezredtörténete, akik véletlenül szintén pont a 33. gyaloghadosztályban harcoltak. Mint a mellékelt vázlat mutatja, 1914 december 22-én a 83-asok jobb szárnyán a 26-osok helyezkedtem el. Sajnos még december végén a 83-asokat kivonták a frontvonalból, úgyhogy január 2-án már nem voltak közvetlen kapcsolatban a 26-asokkal. Csak ezt az egy utalás találtam az ezredtörténetben:

"[1914] December 27-én este az állásokban a nap folyamán végzett tájékozódás után a 18. honvédgyalogezred (37. honvédhadosztály) századai váltották fel az ezredet. A felváltást heves ellenséges tüzérségi tűz előzte meg, mely azonban szerencsére nem járt sebesüléssel. Ezredünk ezután még az éj folyamán megérkezett rendeltetési helyére, Sokolina-ra, ahol 30-ig maradt mint hadosztálytartalék.

30-án reggel 9 órakor, arra a hírre, hogy az oroszok Czarkowczy-nál (Ostrow-tól délre) a 26. gyalogezred szakaszába betörtek, a hadosztály összes tartalékait, így ezredünket is felriasztotta és Czarkówy irányába indította útba. Az ezred Kamienina-ba került és ott ellentámadáshoz készenlétbe helyezkedett. Délután 2 óra 30 perckor a helyzet tisztázódott, a készültség megszűnt, azonban az ezred felsőbb parancsra továbbra is Kamienna-ban maradt, mint hadosztálytartalék."

Vázlat itt: www.postimage.org/image.php?v=Ts8DRo0

És itt van Ostrow: maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&q=28-520+Ostr%C3%B3w,+Buski,+Swietokrzyskie,+Poland&sll=37.0625,-95.677068&sspn=49.624204,79.013672&ie=UTF8&cd=8&geocode=FQ_D_wIdYX87AQ&split=0&hq=&hnear=Ostr%C3%B3w,+Buski,+Swietokrzyskie,+Poland&t=h&ll=50.315599,20.677857&spn=0.019703,0.038581&z=15

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.04.23. 18:38:03

@Titus Pullo Urbino: Azt hiszem Ren42-től megkaptad a választ.A 26-osokról tudtommal senki nem írt ezredtörténetet a háború után (előtte hárman is).
Ennél pontosabb adatok max. az ezred iratanyagában lehetnek, az pedig szintén Bécsben van (ha megvan).

Titus Pullo Urbino 2010.04.26. 15:04:35

@Markgraf: @Ren42: fantasztikus, ez igen!!!! Köszönöm fiúk, ez mestermunka volt!!!!

MTi 2010.04.26. 18:59:04

@Markgraf: @Titus Pullo Urbino: A cs. és kir. 26. gyalogezrednek - az intézmény fondjegyzéke szerint - a bp.-i Hadtörténelmi Levéltárban is van 0,55 ifm mennyiségű iratanyaga! Minden bizonnyal a halotti anyakönyv is ott van.

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.04.26. 19:38:21

@MTi: Számvéber Norbi ezzel kapcsolatosan eléggé határozottan foglalt állást: "...a magyar vonatkozású I. világháborús veszteségeket csak a bécsi Kriegsarchivban lehet kutatni."

Azok az iratok szerintem az alakulat megszűnése környékén keletkezhettek ill. esetlegesen később "kívülről" kerültek be levéltárba.

Titus Pullo Urbino 2010.04.26. 20:40:15

Itt van egy érdekes oldal:

www.malogoszcz.republika.pl/czarkowy.html

Ez a czarkowy-i katonai temető, 251 orosz és 222 kuk katona sírhelye 1914-1915-ből. A mai tudásunk szerint itt, 1915 janár másodikán lezajlott csatában esett dédapám fogságba. Szép kutatás volt fiúk!!!! Tehát meg kell majd nézzük Przemysl mellett ezt a helyet is. 100 km-re van Przemysl-től ez a hely, ekkora úton ez nem távolság.

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.04.26. 21:35:44

@Titus Pullo Urbino: A végén nem azt írják, hogy az I. vh-s halottakat 1937-ben áttemették Opatow-ba?

Titus Pullo Urbino 2010.04.27. 08:18:42

@Markgraf: de, exhumálták a KUK katonákat, jól írod. Személy szerint engem ez a dolog nem érint, mármint az exhumálás, de van egy esztergomi ember, aki kutatja szintén a 26-os történetét, neki elmondom ezt, hátha új infó lesz neki.

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.04.27. 11:51:41

@Titus Pullo Urbino: Nem Kottra Mihálynak hívják véletlenül? :)

Titus Pullo Urbino 2010.04.27. 13:44:59

@Markgraf: nem, szerencsére vagyunk egy páran a téma iránt érdeklődők.

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.04.27. 17:33:32

@Titus Pullo Urbino: Ezt tényleg jó hír. Hazai szakirodalomban eddig csak az ő cikkével találkoztam (Kottra Mihály: A császári és királyi 26. gyalogezred az olasz fronton. Limes, 1992/4)

hechtgrau 2010.05.21. 19:27:02

Más alakulat, de talán tudtok segíteni, az alábbi ezredtörténeti kiadványt keresem (76. közös gyalogezred, Sopron):

Mathias Mascher. Die 76er - Einst und jetzt. Fasching Verlag, Wien 1936.

Könyvtári katalógusban nem találtam...
Vagy tudtok bármilyen más elérhető publikációról?

wraith42 2010.05.22. 01:35:09

Úgy nézem, hogy a hadtörténetiben sincs meg, legalábbis a "A Nagy Háború irásban és képben" c. kiállítás kisérő füzetében nincs benne, pedig ott fel vannak sorolva az ezredtörténetek. Azért rákérdezek jővő héten ha arra járok. Amúgy sokat ne várj tőle, ha jól látom 77 oldal összesen.

hechtgrau 2010.08.08. 20:53:41

@Ren42:
Kösz a segítséget, közben sikerült megszerezni... :)

Titus Pullo Urbino 2011.04.04. 09:09:50

@Zig Zag: Nagyon jó ez a könyv, vajon kötve is kapható valahol?

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.04.04. 11:24:03

@Titus Pullo Urbino: Biztos van antikváriumban. Nézz körül a neten. Mondjuk itt: www.antikvarium.hu

hphp 2011.04.04. 14:06:34

Nemrégiben megjelent egy könyv a felvidéki hadisírokkal kapcsolatban, teljes szöveggel letölthető: www.foruminst.sk/hu/5/publikaciok/0/a_forum_kisebbsegkutato_intezet_kiadvanyai/1/511/neveitek_e_marvanylapon%E2%80%A6_a_haboru_jelei sajnos most nemhogy elolvasni, de még posztot írni róla sincs időm :(, de berakom ide, hátha valaki megtalálja így is.

Titus Pullo Urbino 2011.04.04. 15:04:33

@hphp: szép gyűjtemény!

@Zig Zag: megrendeltem, 12.000 forint lesz. Talán lesz idén is karácsony és a nejem megkérdezi, hogy mit szeretnék.

nulysses 2011.04.06. 10:22:43

jó cikk, dícséretes kezdeményezés. :)

nulysses 2011.04.06. 11:25:08

Van egy vaskos könyvem – Magyar Huszár –, amit dédapám vett még 1937-ben, és azóta hagyományozódik a családban. Nem tudom, mennyire kuriózum, lényegében a huszárság – gyakorlatilag a magyar lovas hadviselés – ezeréves áttekintése. De a blog szempontjából nem is ez az érdekes, hanem a kötet második fele, „A magyar huszár fényképcsarnoka”, ami „a világháború vége előtt a magyar lovasságnál szolgált tisztek, altisztek és legénység által rendelkezésére adott, vagy máshol feltalálható adatok és fényképek alapján” alcímet viseli.

Ezres nagyságrendben szerepelnek benne rövid, egy-két bekezdéses életrajzok József kir. hercegtől kezdve egészen az egyszerű bakáig, rengeteg bélyegméretű fényképpel megtámogatva.

Ha a könyv esetleg kuriózumnak számít, és valaki kíváncsi egy felmenőjére, akiről tudja, hogy a lovasságnál szolgált, akár cikkírás, akár kutatás céljából, nyugodtan küldjön egy mailt a percember_kukac_gmail_pont_com címre. A születési hely és a név alapján utána tudok nézni, szerepel-e a könyvben a felmenője, és el tudom küldeni neki a róla szóló anyagot.

Körülbelül ilyen jellegű dolgokra kell számítani (a dédapámról van szó):

„Kiss Gábor temetőőr. *1893, Békésszentandrás. 1914 aug. 19-én vonult be tényleges katonai szolgálatra az 1. k. h. e.-hez Nagyváradra. 1915 aug.-ban önként ment ki az orosz harctérre. A vigodai erődnél esett át a tűzkeresztségen, majd résztvett a további harcokban 1916 márc.-ig, amikor megbetegedett. 1917 febr.-ban a román hadszíntérre vitték, ahol a román fegyverszünetig harcolt. Később ismét megbetegedett s az összeomlásig állott gyógykezelés alatt. Kitüntetései: Br. és K. cs. k. – sógora: Házi Péter az orosz fronton hősi halált halt.”

A kisöreg amúgy 1981-ig élt, szóval szép kort ért meg – az emlékeiről sajnos nem tudtam kikérdezni, mert akkoriban úgy kétéves lehettem…

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.04.06. 13:35:35

A két világháború közt számos katonai összefoglaló munka keletkezett. Az egyik ilyen fegyver(haderő?)nemenként igyekezett összeszedni a tudnivalókat. Négy részről tudok: Magyar Gyalogság, Magyar Huszár, Magyar Tüzér és a Magyar műszaki parancsnokságok, csapatok és alakulatok a világháborúban. Ezek hasonló módon strukturáltak: A bevezetőt általában valamilyen érintett főnemes írta, majd szakértő katonák összefoglalták a fegyver(haderő?)nem történetét. Aztán jött az első világháborús szereplés, végül az ott harcolók arcképcsarnoka állománycsoportonként.

www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/konyvek/hads/m/bibJAT00366254.html

1936, 1939 Reé László
corvina.bibl.u-szeged.hu/corvina/opac?idno=bibJAT00366254

www.antikva.hu/onan/reszletek.jsp?konyv=magyar_muszaki_parancsnoksagok_csapatok_es_alakulatok_a_vilaghaboruban&katalogusid=240381

Voltak egyéb megközelítések is: például az ezredek is kiadtak emlékkönyvet magukról. Tudomásom szerint az 1. honvéd gyalogezred is adott ki ilyet.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.04.06. 13:36:30

Nekem megvan a Magyar Gyalogság és a Magyar műszaki parancsnokságok, csapatok és alakulatok a világháborúban. A Magyar Huszár pedig elektronikusan.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.04.06. 13:47:59

@nulysses:

Antikváriumokban előfordul 8-12 ezer körüli áron állapottól függően.
www.antikva.hu/onan/reszletek.jsp?katalogusid=129111

nulysses 2011.04.06. 18:07:35

Köszönöm az infót, ezek szerint nem akkora ritkaság - bár számomra nyilván az eszmei értéke felbecsülhetetlen. Azt sem tudtam, hogy több haderőnemről készült ilyenforma áttekintő jellegű mű, alkalomadtán megpróbálom beszerezni őket. :)

Hertymorty 2011.04.06. 20:56:26

@Zig Zag:

A Magyar Gyalogságnak több változatát láttam már: a szöveges rész megegyezik, az adattár és az ahhoz tartozó fényképek azonban különböznek.

Létezik még összefoglaló mű a hadifoglyokról is:
www.antikvarium.hu/ant/book.php?konyv-cim=hadifogoly-magyarok-tortenete-i-ii&ID=308733

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.04.07. 00:11:56

@Hertymorty: Erre nekem is rá kelett jönnöm, miután egy olyan példányt szereztem meg, amiben pont nincs benne a dédapám.
süti beállítások módosítása